Det kan være svært at tage temperaturen på varmebehandlet facadetræ
– det kan også være helt enkelt

ThermoWood® D212 facadetræ fra Södra er varmebehandlet ved 212 grader, for det er først her, træet opnår sin høje modstandsdygtighed over for mikroorganismer. Derudover gør processen træet mere formstabilt og giver en gylden farve, der patinerer over i en smuk sølvgrå nuance. Arkitekt: Arkitema. Entreprenør: WR Enterprise.  Bygherre: PFA og PBU

 

Der er stor forskel på varmebehandlet facadetræ. Holdbarheden stiger nemlig i takt med temperaturen i processen, men det kan være svært at gennemskue dokumentationen. Det er det ikke med Södras ThermoWood® D212 – her har du garanti for en varmebehandling på 212 grader.

Smukke, ubehandlede træfacader skyder op overalt, og med en effektiv varmebehandling bliver træet både formstabilt og yderst velegnet til at stå imod det fugtige danske klima. Men der skal skrues godt op for varmegraderne for at sikre stor modstandsdygtighed.

- Det kan have store økonomiske konsekvenser at bruge facadetræ, der ikke er behandlet med tilstrækkelig varme. Pointen med varmebehandling er at nedbryde den fugtsugende hemicellulose, så træet opnår sin høje modstandsdygtighed over for mikroorganismer, og der skal temperaturen altså godt op over 200 grader som i vores ThermoWood® D212, fortæller Jørgen Geel fra Södra.

Bæredygtige træfacader uden kemi

ThermoWood® D212 er PEFC 100 % certificeret og stammer fra nordiske skove. Forvandlingen af bæredygtig nordisk fyr til ThermoWood® facadebeklædning sker ved hjælp af termisk modifikation, som er en særlig varmebehandling, hvor træet varmes op til 212 grader. Det styrker træets egenskaber og øger modstandsdygtighed og formstabilitet.

- Den høje varme uddriver de næringsstoffer, som svampe, bakterier og insekter lever af, og derfor bliver træet mere modstandsdygtigt. Behandlingen sker naturligvis uden skadelige kemikalier, så med Södras ThermoWood® D212 kan du med god samvittighed give byggeriet en smuk og stærk træfacade, der ovenikøbet ikke kræver vedligeholdelse, siger Jørgen Geel.

 

 

 

 

 

Spar vedligeholdelsen på budgettet

Netop vedligeholdelse er typisk en betydelig post på budgettet, men den kan helt spares væk. En træfacade i ThermoWood® D212 passer sig selv og ændrer endda karakter med tiden, så den gyldne farve patinerer over i en smuk sølvgrå nuance.

Vælg altid en certificeret løsning

ThermoWood® er en patenteret proces, og man skal certificeres for at være leverandør. Södra er derfor godkendt af International ThermoWood Association (ITWA) for at kunne levere ThermoWood®.

- Dokumentationen skal bare være i orden, og det er den, når man som Södra er godkendt af ITWA. Vi er underlagt tilsyn og kvalitetskontrol, så træet lever op til ThermoWoods® høje krav og standarder. Det er både vores og din garanti for, at leverancen altid passer til formålet, siger Jørgen Geel.

Svanemærket og brandsikret

ThermoWood® D212 kan leveres brandimprægneret med C260 Xteriør, der er et vejrbestandigt brandimprægneringsmiddel, som ikke udvaskes af fugt og nedbør. Södra kan også levere Svanemærket ThermoWood® D212 til byggeri, hvor der stilles strenge krav til rene, naturlige og miljøvenlige materialer.

Du kan læse mere om ThermoWood® D212 her