10.000 m2 facadetræ stiller store krav til både logistik og samarbejde

Processen fra skov til færdige facadeprofiler har stillet store krav til certificering, logistik og godt samarbejde

10.000 m2 Svanemærket og 100 % PEFC certificeret ThermoWood® fra Södra pryder de 58 huse i det smukke og indbydende bofællesskab Kløverbakken. Bygherre og entreprenør: Thybo. Arkitekt og rådgivende ingeniør: Tegnestuen Arken.

De 58 boliger i det præmierede og bæredygtige bofællesskab Kløverbakken er beklædt med Svanemærket og 100 % PEFC certificeret ThermoWood® fra Södra. Processen fra skov til færdige facadeprofiler har stillet store krav til certificering, logistik og godt samarbejde.

Kravene til træet var givet på forhånd, for ambitionen for Kløverbakken var at opnå en så høj DGNB certificering som mulig. Byggeriet har da også fået Platin, og det er desuden kåret som Årets Bæredygtige Træbyggeri. For at opnå de flotte resultater har valget af leverandører haft en afgørende betydning.

- I et byggeri, hvor der skal bruges 10.000 m2 facadetræ, betyder logistikken rigtig meget. Derfor var det vigtigt at vælge en leverandør, der dels kunne levere og samtidig holde en stram tidsplan. Vi har et godt samarbejde med Stark i Skejby, og Stark har et godt samarbejde med Södra, der kunne levere Svanemærket og 100 % PEFC-certificeret ThermoWood®, så det var et godt match, fortæller Torben Nielsen, der er projektleder i Thybo, som både er bygherre og entreprenør på Kløverbakken.

Fælles ansvar skaber bedre løsninger

For Södra handler det ikke bare om at levere træ i passende leverancer på de aftalte tidspunkter og så sende en faktura. Et byggeri er et fælles ansvar, hvor et stærkt samarbejde på tværs af leverandører hurtigt kan løse problemer og sikre bedre løsninger. Med Södra på holdet er rådgivning en naturlig del af pakken, og det førte blandt andet til, at TGU-profilerne fik en rillet overflade og blev 4” i stedet for 5”.

- Vi forholder os naturligvis til den ordre, vi får, og hvis vi mener, der er en bedre løsning, så siger vi det. Her kunne vi se, at vi ved at ændre lidt på profilen kunne levere et renere stykke træ med færre knaster. Det er en lille detalje, men det gør en kæmpe forskel for det samlede udtryk, siger Michael Phillipsen fra Södra.  

 

 

 

God rådgivning er værdsat

For Thybo har Södras rådgivning spillet en stor rolle. Professionel sparring og rådgivning betyder meget i en byggeproces, hvor der typisk skal tages hurtige beslutninger.

- Södra kunne bare have leveret deres træ til Stark, men de har været meget aktive og hjulpet med logistikken, rådgivet om valg af profil og i det hele taget været en vigtig del af byggeriet. De har håndteret opgaven præcis, som jeg havde forventet, så det var også naturligt, at det var Södra, vi brugte til at rådgive os om brandimprægnering og de skærpede og meget indviklede brandkrav til fælleshuset, fortæller Torben Nielsen.

Et godt håndtryk går aldrig af mode

I et byggeri som Kløverbakken er der rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed, og det kræver gensidig tillid fra start til slut.

- Det skal være en god oplevelse at have os med på et projekt. Vi tilstræber altid at optimere leverancer, rådgive hvor vi kan og bruge træet optimalt i byggeriet. Det sikrer den bedste økonomi og det bedste resultat for bygherre, og vi kan sige tak for et godt samarbejde med god samvittighed, slutter Michael Phillipsen.

Vil du vide mere om ThermoWood?

Du kan læse mere om vores ThermoWood D212 her