ThermoWood® D212
- smukt, stærkt og vejrbestandigt

Når træ bliver behandlet med varme, bliver det meget modstandsdygtigt overfor angreb af råd og svamp

I generationer har man vidst, at når man behandler træ med varme, bliver træet mere modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Det er dog kun indenfor de seneste årtier, at man har kendt til og benyttet sig af industriel varmebehandling. Denne teknik, hvor man ved hjælp af en nøje kontrolleret ovnbehandling ”affugter” træet, mindsker træets vandindhold betydeligt og gør det lettere og mere modstandsdygtigt over for de ydre påvirkninger, som får træet til at arbejde. Samtidig uddriver den høje temperatur de næringsstoffer i træet, som svampe og bakterier normalt lever af.
Læs mere her

Varmebehandling og thermobehandling er ikke det samme

ThermoWood® D212 og almindeligt varmebehandlet træ er ikke det samme. ThermoWood® D212er fremstillet ved en patenteret thermobehandling.
Læs mere her

ANVENDELSE

Den unikke og patenterede ThermoWood® behandling gør træet mere vejrbestandigt og bevirker samtidigt, at det ikke forandrer form på samme måde som træ, der ikke er varmebehandlet. Disse egenskaber giver ThermoWood® D212 uanet mange anvendelsesmuligheder.
Læs mere her

Bliv inspireret af de bedste

Se hvordan nogle af Danmarks mange spændende arkitekter har tænkt vores ThermoWood D212 ind i deres byggeri.
Bliv inspireret her

 

Vinderen af ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”

Bofællesskabet Kløverbakken er DGNB Platin certificeret og kåret som ’Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022’. Södra har leveret træet til de 100 % PEFC certificerede og Svanemærkede facader i ThermoWood®, som har rødder tilbage til de svenske skove, der bliver drevet ansvarligt og bæredygtigt.
Læs mere her

 

ThermoWood® D212 kan leveres Svanemærket

Södra kan levere ThermoWood® D212, en speciel Svanemærket udgave af Thermowood. Den eftertragtede Svanemærkning er opnået, fordi Södra kan dokumentere, at ThermoWood® D212 ikke indeholder nogle tungmetaller eller biocider, som har en skadelig indvirkning på mennesker eller natur. Det er et rent naturprodukt, som hverken belaster sundheden eller miljøet. Læs mere her

BEHANDLING

Listen over fordele ved ThermoWood® D212 er lang. Til gengæld er det en yderst kort liste over forbehold, som man skal tage med denne type træ. For eksempel gør varmebehandlingen træet en anelse mere skrøbeligt,og derfor skal der bores for inden hæftelse.
Læs mere her 

MONTERINGSVEJLEDNING

ThermoWood® D212 er på grund af det lave fugtindhold ”sprødt”, og træets styrke er en smule reduceret. Dette giver imidlertid ingen problemer ved korrekt anvendelse og montering af træet. Tests viser da også, at Thermowood overholder alle normer for brudstyrke, bæreevne, udbøjning og deformering.
Der er nogle ting, som man bør være særlig opmærksom på, når man arbejder med montering af Thermowood .
Læs mere her

Fra nordnordiske skove til danske facader

Vi tager højt mod nord for at finde det bedste træ til bæredygtige og vedligeholdelsesfrie træfacader i ThermoWood® D212.
Bliv klogere på ThermoWood® D212 processen.
Klik her

Det kan være svært at tage temperaturen på varmebehandlet facadetræ

– det kan også være helt enkelt

Der er stor forskel på varmebehandlet facadetræ. Holdbarheden stiger nemlig i takt med temperaturen i processen, men det kan være svært at gennemskue dokumentationen. Det er det ikke med Södras ThermoWood® D212 – her har du garanti for en varmebehandling på 212 grader.
Bliv klogere på ThermoWood processen

 

 • ThermoWood® D212
  - smukt, stærkt og vejrbestandigt

  Igennem generationer har man vidst, at når man varmebehandler træ, gør det træet mere modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Det er dog kun indenfor de seneste årtier, at man har kendt til og benyttet sig af industriel varmebehandling. Denne teknik, hvor man ved hjælp af en nøje kontrolleret ovnbehandling ”affugter” træet, mindsker træets vandindhold betydeligt og gør det lettere og mere modstandsdygtigt over for de ydre påvirkninger, som får træet til at arbejde.

  Sådan virker ThermoWood® -behandlingen

  Behandlingen bliver udført i store autoklaver af rustfrit stål. Der er tale om en kombineret fugt-, varme- og trykproces,som er yderst skånsom og miljøvenlig, eftersom den kun anvender høje temperaturer og vanddamp. Træet bliver opvarmet til over 200 grader samtidig med, at fugtbehandlingen sikrer træet mod at udtørre eller revne.

  Modstandsdygtigt mod vejr og råd

  Varmebehandlingen af Thermowood foregår ved så høje temperaturer, at det uddriver de næringsstoffer i træet, som svampe og bakterier normalt lever af. Dette gør træet betydeligt mere modstandsdygtigt overfor råd og svampeangreb, så det ikke behøver den vedligeholdelse, som træ normalt skal have.

  Det færdige varmebehandlede træ har lavere vægt, fordi tætheden af træet reduceres. Restfugtigheden i træet ligger på cirka 6%. Det lave fugtindhold gør træet betydeligt mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr samt råd og svamp.

  Betydeligt mere formstabilt

  En anden fordel ved varmebehandlingen er, at træet bliver langt mere formstabilt på grund af det lave fugtindhold. Dette indebærer, at træet ikke så let påvirkes af de fugt- og temperaturforandringer, som normalt får træet til at udvide sig eller svinde.
  I hovedtræk medfører Södras thermobehandling følgende ændringer:

  • Træets kemiske sammensætning ændres
  • Der sker en uddrivelse af næringsstoffer, som svampe og bakterier lever af
  • Træets pH-værdi sænkes
  • Træets ligevægtsfugt reduceres med cirka 50%
  • Træet bliver op til 50% mere formstabilt
  • Træets biologiske holdbarhed forbedres væsentligt

 • Varmebehandling og thermobehandling er ikke det samme

  ThermoWood® D212 og almindeligt varmebehandlet træ er ikke det samme. ThermoWood® er fremstillet ved en patenteret varmebehandling (thermobehandling), som foregår ved væsentligt højere temperaturer end normal varmebehandling. ThermoWood® er et generelt kvalitetsstempel, som garanterer den samme høje standard hver gang.

  • Patenteret varmebehandling udviklet af VTT Technical Research Centre of Finland
  • Registreret varemærke i EU, Schweiz, Canada, USA, Rusland, Japan, Kina og Iran
  • Kvalitetskontrol med løbende tredieparts-validering
  • Livscyklus-vurdering (LCA), som analyserer og dokumenterer Thermowoods potentiale indenfor varighed og genanvendelse
  • Kun fremstillet af certificeret træ
  • Standardisering – sikrer den samme høje standard
  • Genstand for løbende forskning og udvikling

 • Anvendelse

  ThermoWood® D212 kan bruges til alt

  Den unikke varmebehandling gør træet mere vejrbestandigt og bevirker samtidigt, at det ikke forandrer form på samme måde som træ, der ikke er varmebehandlet. Disse egenskaber giver det varmebehandlede træ uanet mange anvendelsesmuligheder.

  Facader, altaner og terrasser

  Er der noget på et hus eller etagebyggeri, som er udsat for vejrpåvirkninger, er det facader, altaner og terrasser. Netop fordi træet skiftevis bliver udsat for kulde og varme, høj og lav fugtighed, sne, regn og sjap, er det en afgørende fordel at opføre disse dele af bebyggelsen i ThermoWood® D212 fra Södra, som er særlig modstandsdygtigt overfor vejr og temperatursvingninger.

   

  Sauna

  Et af de steder, hvor ThermoWood® D212 virkelig kommer til sin ret, er i saunaer. Her vil temperaturen typisk svinge fra ganske få grader (uopvarmet) til omkring 80 grader. Der findes tilmed eksempler på, at sauner bliver varmet op til omkring 100 grader i forbindelse med sauna-dyster. Netop på grund af de enorme temperatur-svingninger er det nødvendigt at anvende varmebehandlet træ, som er betydeligt mere formstabilt.

  Ideelt materiale – inde såvel som ude

  ThermoWood® D212 fra Södra er ideelt til stort set alle formål – ude som inde – på grund af sine mange gode egenskaber. Det gælder for eksempel

  • alle former for trækonstruktioner i have, park eller anlæg
  • udendørs legepladser
  • facadebeklædning
  • terrasser

 • Södras Svanemærkede træfacader er fremtiden for miljø og byggeri

  Svanemærkningen af Södras ThermoWood® D212 er virksomhedens seneste skridt i retning af en miljøvenlig profil. Virksomheden har i mange år været leverandør af FSC-certificerede trævarer, hvilket er nødvendigt, når man leverer træ til blandt andet offentlige byggeprojekter, hvor der stilles specifikke krav til brug af certificeret træ.

   

   

   

  Svanemærkning giver nye muligheder

  Södra har mærket en stigende efterspørgsel på sit thermo-behandlede træ i de senere år, hvilket hovedsageligt skyldes, at behandlingen giver træet nogle egenskaber, som især gør det velegnet til facadebeklædning. Men at ThermoWood® ligeledes har fået Svanemærket, åbner helt nye døre indenfor byggeri, hvor der stilles krav til, at materialerne er rene, naturlige og miljøvenlige.
  Læs hvordan Tegnestuen Vandkunsten har brugt Svanemærket ThermoWood® i et Eco Village bofællesskab, klik her

 • Kronborg Strand
  Kronborg Strand er beklædt med 12.000 kvm. vedligeholdelsesfri ThermoWood® D212. Brandimprægneret med Södras C260 Xteriør, som ikke udvaskes, da det er beskyttet af polymerer. Arkitekt: Arkitema, bygherre: PFA og PBU.
  Fredericia, Langebro
  Byggeriet er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects og opført af entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S. Der var to afgørende årsager til, at man valgte ThermoWood® D212 til beklædning af facaderne. Læs hvilke her.

 • Eco-Village Skråningen II, Lejre
  Til beklædning af facaderne på det økologiske bofællesskab Skråningen II valgte tegnestuen Vandkunsten Svanemærket ThermoWood® D212 fra Södra
  Sportshøjskolen i Aalborg
  Her blev anvendt en speciel C260-brandimprægneret udgave af Södras ThermoWood® D212 til udvendig brug.

 • Jyllingehallerne
  Jyllingehallernes facade er delvist beklædt ThermoWood® D212. Indvendig beklædt med fyrretræslister der er c260 brandimprægneret.
  PLEJECENTERET BIRKEBO
  Arkitkterne valgte ThermoWood® D212 brandimprægneret C260 træ til beklædning af facaderen på plejecentret Birkehøj, for at give bygningen et varmt og inbydende udtryk.

 • Toppen af bæredygtighed i Trekroner
  Facaderne i ThermoWood® D212 står flot til byggeriet, og bidrager med store besparelser på vedligeholdelseskontoen. En overfladebehandlet træfacade kræver normalt vedligeholdelse hvert 5-10 år, men den store udgift kan Boligselskabet Sjælland se bort fra.
  Årets Bæredygtige Træbyggeri
  Kløverbakke der blev kåret som vinder af "Årets Bæredygtige Træbyggeri" har også DGNB Platin certificering.

 • Behandling

  Særligt træ skal have særlig behandling

  Listen over fordele ved ThermoWood® D212 er lang. Til gengæld er det en yderst kort liste over forbehold, som man skal tage med denne type træ. Det er nemlig sådan, at varmebehandlingen gør træet en anelse mere skrøbeligt, såfremt man ikke husker at behandle det inden montering eller senest umiddelbart efter. Man skal huske at bore for samt at anvende sømpistol fremfor hammer, da det er mere skånsomt. Men i det øjeblik ThermoWood® D212 er monteret, er såvel brud- som trækstyrken den samme som med al anden træ.

   

  Vil du bevare træets mørke glød

  Umiddelbart efter monteringen har ThermoWood® D212 en mørk farve, der minder om teak. Den farve kan man bevare ved at give træet en oliebehandling. Thermowood, som ikke er blevet behandlet, vil gradvist patinere og få et smukt, sølvgråt skær. Oliebehandlingen har ingen betydning for Thermowoods vejrbestandighed eller evne til at modstå angreb af råd og svamp.

  For at beskytte TThermoWood® D212's mørke farve mod solens stråler anbefaler Södra anvendelse af pigmenteret overfladebehandling. Terrassedæk skal forbehandles med træplejemiddel inden eller umiddelbart efter montering. Som løbende vedligeholdelse anbefaler vi yderligere påstrygning af træbeskyttelse en gang årligt.

   

 • Monteringsvejledning

  Varmebehandlet træ er på grund af det lave fugtindhold ”sprødt”, og træets styrke er en smule reduceret. Dette giver imidlertid ingen problemer ved korrekt anvendelse og montering af træet. Tests viser da også, at varmebehandlet træ overholder alle normer for brudstyrke, bæreevne, udbøjning og deformering. 
  Der er nogle ting, som man bør være særlig opmærksom på, når man arbejder med montering af varmebehandlet træ:
   

   

  Husk at bore for

  Netop på grund af ThermoWoods sprødhed er det nødvendigt at bore for, således at træet ikke splintrer eller sprækker i forbindelse med montering.

  Brug sømpistol

  Det er ligeledes en god ide at undgå de værktøjer, som er tilbøjelige til at få træet til at splintre eller sprække. Derfor bør du anvende sømpistol, som er væsentlig mere skånsom mod træet, end en traditionel hammer er.

  Anvend søm og skruer af rustfrit stål

  Når træ er varmebehandlet ved høje temperaturer, forårsager træet mere rust på søm og skruer. Derfor anbefales det, at man anvender søm og skruer af rustfrit stål.

  Download datablad indeholdende:kvalitetssortering, monteringsvejledning, egenskaber, drift og vedligeholdelse