Vi tager højt mod nord for at finde det bedste træ til bæredygtige og vedligeholdelsesfrie træfacader

ThermoWood® D212 fra Södra stammer fra bæredygtige og PEFC 100 % certificerede nordiske skove. Her vokser træerne langsomt, og derfor har de den helt rigtige kvalitet som facadebeklædning til det skiftende danske klima.

Kronborg Strand er beklædt med 12.000 kvm. vedligeholdelsesfri ThermoWood® D212 fra Södra. Træet er gjort naturligt modstandsdygtigt over for råd og svamp med en særlig patenteret varmebehandling. Arkitekt: Arkitema, bygherre: PFA og PBU.

Jo højere mod nord vi kommer, des hårdere betingelser har træerne for at vokse. Den langsomme vækst har dog kun fordele, for træet bliver så stærkt og modstandsdygtigt, at det efter thermobehandlingen kan klassificeres som varighedsklasse 2, hvilket er samme klasse som europæisk eg og Western Red Cedar.

- Træ, der vokser langsomt, bliver tætveddet, og jo tættere årringene er på hinanden, jo mere modstandsdygtigt og stærkere bliver træet. Modstandsdygtighed er en meget vigtig faktor, når vi har med facadetræ at gøre, som skal stå imod vind og vejr og holde i rigtig, rigtig mange år, fortæller Michael Phillipsen fra Södra.

Et levende og dynamisk udtryk

Knaster i fyrretræ kommer man ikke udenom, men der er forskel på, hvor store knasterne er i forhold til, hvor træet vokser. På langsomt voksende træer fra det høje nord vokser grenene selvfølgelig også langsomt, og det giver forholdsvis små, ovale knaster.  

- Store knaster bliver hurtigt voldsomme i det æstetiske udtryk på en facade, hvorimod mindre knaster kan skabe et dynamisk udtryk og understøtte det levende materiale, som træ jo er, siger Michael Phillipsen.

Træfacader, der holder uden brug af kemi

Forvandlingen af bæredygtig nordisk fyr til ThermoWood® D212 facadebeklædning sker med en særlig varmebehandling, hvor træet varmes op til 220 grader og samtidig tilføres damp, for at træet ikke skal forkulle.

- Varmen uddriver de næringsstoffer, som svampe, bakterier og insekter lever af i ubehandlet træ. Behandlingen sker naturligvis uden skadelige kemikalier, så med Södras ThermoWood kan du med god samvittighed give byggeriet en smuk træfacade, der ikke nedbrydes uden at være imprægneret eller overfladebehandlet med kemi. Desuden sikrer processen, at træet bliver yderst formstabilt, siger Michael Phillipsen.

 

 

 

Vedligeholdelse, nej tak

Netop vedligeholdelse er typisk en betydelig post på budgettet, men den kan helt spares væk med ThermoWood® D212. Træfacaden passer sig selv og ændrer endda karakter med tiden, så den gyldne farve patinerer over i en smuk, sølvgrå nuance.

- I de mange byggeprojekter, hvor vi rådgiver om valg af træ, oplever vi en større og større efterspørgsel på træfacader, der ikke skal vedligeholdes. Her er ThermoWood® D212 et rigtig godt og meget prisvenligt alternativ til for eksempel trykimprægneret træ. Det er i øvrigt også billigere end andre vedligeholdelsesfrie træsorter, og her får du endda samme flotte patinering, slutter Michael Phillipsen.

Svanemærkede eller brandimprægnerede træfacader

ThermoWood® D212 kan leveres brandimprægneret med C260 Xteriør, der er et vejrbestandigt brandimprægneringsmiddel, som ikke udvaskes af fugt og nedbør. Södra kan også levere Svanemærket ThermoWood til byggeri, hvor der stilles strenge krav til rene, naturlige og miljøvenlige materialer.

Du kan kontakte Michael Philipsen på 4848 8200 eller send en mail til michael.philipsen@sodra.com , hvis du vil vide mere om 100% certificerede facadebeklædninger.