Glem ligusterhækken. Lad biodiversiteten blomstre. Brug mere træ.

Når nye byggerier blomstrer op, blomstrer naturen med.


Mens bynaturen vokser vildt omkring Kløverbakken ved Odder, så blomstrer biodiversiteten lystigt i de svenske skove takket være de 10.000 m2 facadetræ i 100 % PEFC-certificeret ThermoWood® fra Södra. Bygherre og entreprenør: Thybo. Arkitekt og rådgivende ingeniør: Tegnestuen Arken.

Det er slut med snorlige ligusterhække og tætklippede græsplæner, for det naturlige indslag skal være – ja, naturligt. Det er det også i byggerier med PEFC-certificeret træ fra Södra, for det skaber nyt naturligt liv i de svenske skove.

Bynatur er en god måde at øge biodiversiteten på, og det er endnu bedre når tidens nordiske arkitektur bliver bygget med træ fra Södra. Så får naturen frit spil på sine egne præmisser i Södras skove på den anden side af Øresund, for her er biodiversiteten en naturlig del af Södras dybe svenske rødder.

- Södra er et andelsselskab ejet af 53.000 skovfamilier, der dyrker skovene i harmoni med naturen. Vi er et lukket og selvforsynende kredsløb, hvor det kun giver mening at drive ansvarlig skovdrift, som gavner samfundet, skovfamilierne samt de kommende generationer og samtidig sikrer en mangfoldighed af arter. Når vi leverer træ til dansk byggeri, er du altså med til at styrke biodiversiteten i de svenske skove. Og træet er naturligvis PEFC-certificeret, fortæller administrerende direktør Frank Lund Larsen fra Södra.

Årets Bæredygtige Træbyggeri styrker også biodiversiteten

Bofællesskabet Kløverbakken ved Odder er DGNB Platin-certificeret og kåret som ’Årets Bæredygtige Træbyggeri’. Grundtanken med byggeriet var at opnå højeste DGNB-kvalifikation ved at bygge med materialer, der var så rene og bæredygtige som muligt. Træfacaden skulle derfor være Svanemærket og 100 % PEFC-certificeret ThermoWood®, og det stillede krav til valg af leverandør og dokumentation.

- Der skulle bruges 10.000 m2, så det var vigtigt, at vi fandt en leverandør, der kunne opfylde vores meget konkrete krav til træfacaden. Södra kunne levere både Svanemærket og PEFC-certificeret ThermoWood®, og det gjorde DGNB-regnestykket og vores dokumentation dejlig enkel, fortæller Torben Nielsen, der er projektleder i Thybo, som både var bygherre og entreprenør på Kløverbakken.

- Der skulle bruges 10.000 m2, så det var vigtigt, at vi fandt en leverandør, der kunne levere og opfylde vores meget konkrete krav til Svanemærket og PEFC-certificeret ThermoWood®, og det gjorde DGNB-regnestykket og vores dokumentation dejligt enkelt, fortæller Torben Nielsen, der er projektleder i Thybo, som både var bygherre og entreprenør på Kløverbakken.

Arkitektur med omtanke

Morgendagens nordiske arkitektur skal bygges på et fundament af ansvarlighed og høje ambitioner. Det skal være arkitektur med omtanke på alle niveauer, som kan sætte en ny barre for fremtidige byggerier, hvor træ spiller en afgørende rolle for at nedbringe CO2-aftrykket. Det er godt for klimaet, og med træ fra Södra skaber du også et mangfoldigt dyre- og planteliv i skovene.

Vil du vide mere om Södra og biodiversitet

Du kan læse mere om hvordan vi i Södra dagligt arbejder med bæredygtig og ansvarlig skovdrift, der er med til sikre biodiversitet og mangfoldig i vores skov får de bedste muligheder.

Læs mere her