Det bæredygtige byggeri starter med CLT i de bærende konstruktioner

Der er fuld fart på grønne og bæredygtige byggerier, men CO2-gevinsten kan blive væsentligt bedre ved også at bruge træ i de bærende konstruktioner. Med sine mange fordele er CLT den oplagte løsning.

Træet skal tænkes helt ind i de bærende konstruktioner for virkelig at gøre en CO2-forskel i byggeriet. Cross Laminated Timber, CLT er løsningen, og Södra står for rådgivningen.

Byggeri i træ er det bedste valg i den grønne omstilling, men hvis det virkelig skal batte noget, så skal der tænkes langt mere træ ind i byggeriet. Det fortæller Kenny Holm, der er markedschef i Södra Building Systems med ansvar for Cross Laminated Timber, CLT:

- Træ er både et godt og klimavenligt byggemateriale, men der skal bruges endnu mere. Undersøgelser viser, at bærende konstruktioner er dér, hvor man kan skære allermest på CO2-kontoen, og her er CLT den rigtige løsning. Men branchen mangler viden og erfaringer med at bygge i CLT, og det er vi med til at ændre med vores store viden på området, fortæller Kenny Holm.

Södra har leveret CLT til Kilströmskaj i Landskrona tegnet af Wingårdhs Arkitektkontor.

Nogle af fordelene ved CLT er, at det krydslimede træ både er stærkt og bæredygtigt. Det er også klimavenligt, fordi produktionen på ingen måde er CO2-belastende - som fx ved fremstillingen af betonelementer - og fordi du kan skære omkring 80 % af lastbiltransporten væk grundet mindre vægt og bedre muligheder for at pakke lasten. Derudover er nøjagtigheden helt nede på 1-2 mm, og byggehastigheden er utroligt hurtig.

Rådgivning er den afgørende faktor

Netop den manglende viden kan ifølge Kenny Holm være lidt af en showstopper for at bruge træ i bærende konstruktioner, specielt i etagebyggerier. Derfor efterlyser han standarder og præ-accepterede løsninger, så branchen, ligesom ved konventionelt byggeri, har faste rammer, den kan forholde sig til. Derudover opfordrer han kraftigt til at søge professionel rådgivning om CLT hos Södra, for det kan betyde alverden for både løsning og pris.

- Når man siger CLT, er der rigtig mange muligheder, der åbner sig. Der er endnu få referencer at forholde sig til i Danmark, men hvis man kigger ud over grænserne, hvor CLT har været brugt i årevis, så er der masser af spændende byggeprojekter. I Södra er vi et stort team af specialister, som rådgiver både før, under og efter byggeprocessen, og et godt eksempel er en byggesag, hvor dækket i CLT var projekteret overdimensioneret. Efter vores rådgivning kunne bygherreren skære 60 mm af tykkelsen og derved sikre en markant forbedring af økonomien, som jo spiller en meget vigtig rolle i disse tider, fortæller markedschefen.   

Grøn omstilling og 100 % genanvendelse

Hos Södra er den bæredygtige omstilling i fuld gang og har været det i mange år. Målet er, at ét fældet træ bliver anvendt 100 %, så intet går til spilde. I dag er vi tæt på at være i mål med omstillingen, vi har ændret os fra at være en træ- og papirvirksomhed til at en verdensomspændende koncern med en bred produktportefølje baseret på træ. Det er fx konstruktionstræ til byggebranchen, forskellige former for energi, eksklusivt interiørtræ, fibre til tøjindustrien og udvinding af biomethanol og terpentin. 

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om CLT fra Södra, er du velkommen til at kontakte markedschef Kenny Holm på 2384 4358 eller kenny.holm@sodra.com