Et nej kan vise sig at være den bedste rådgivning

Hos Södra er der stor efterspørgsel på professionel rådgivning til blandt andet træart, udformning og brandsikkerhed. Og den dialog er vigtig. Forkerte valg kan koste penge, tid og ressourcer.

Der bliver bygget træbyggerier overalt, og det kan mærkes hos Södra, der har travlt med at dele ud af deres viden og ekspertise. Det fortæller Jørgen Geel, der er teknisk chef og rådgiver hos Södra, der har dybe rødder til de svenske traditioner med byggeri i træ.

- Vi bliver typisk taget med på råd ved store projekter, hvor bygherre eller arkitekt har brug for idéer til træfacaden, specialproducerede brædder eller noget helt tredje. Nogen gange er det konkret, andre gange har de brug for en brainstorm, og der er de glade for vores store viden om træ. I nogle tilfælde bygger vi mock-ups, så det bliver lettere at træffe den rigtige beslutning, siger Jørgen Geel.

En naturlig del af projekteringen

Jørgen Geel opfordrer til at få rådgivning så tidligt som muligt ud fra de tanker, som bygherre, arkitekt og entreprenør har gjort sig. Rådgivningen kan handle om specialproducerede varer, mere økonomiske løsninger og i sjældne tilfælde en løsning, hvor der har manglet viden bag valget af materialer.

- Alarmklokkerne skal helst ringe tidligt i processen, så man hurtigt kan gribe ind og tænke nyt for at undgå spildtid og en løbsk økonomi. Jeg har sagt nej til at levere, fordi jeg var uenig i materialevalget, og det er jo ikke sjovt. Men jeg vil ikke stå på mål for noget, som jeg ved ikke egner sig til formålet, og typisk bliver der taget godt imod argumenterne, fortæller Jørgen Geel.

 

Bliver brandsikkerheden vasket ud?

Södra er eksperter i brandsikkerhed, og derfor kan de rådgive om lovgivningen, der kræver stor teknisk viden.

- Reglerne er svære at forstå, og samtidig er der forskellige produkter på markedet, der ikke lever op til samme dokumentation. Det betyder, at man i god tro kan købe brandimprægneret træ, hvor brandsikkerheden bliver udvasket med tiden. Med noget så vigtigt som brandsikkerhed anbefaler jeg på det kraftigste professionel rådgivning, siger Jørgen Geel.

Som en teknisk krølle på halen har Södra en ’Field of application’, der dokumenterer, at træet opfylder brandkravene i forhold til måden, det bliver brugt på. F.eks. kræver en ubehandlet træfacade en brandimprægnering, der ikke udvaskes, og det skal være dokumenteret i henhold til EN 16755 EXT.

Du kan læse mere om C260 brandimprægneret træ her