Ildsjæle fik ændret lokalplan for at bygge bæredygtigt bofællesskab i træ

Der kom gang i et spændende firkløver mellem ildsjælene, Odder Kommune, Tegnestuen Arken og Thybo Ejendomsudvikling.

Bofællesskabet Kløverbakken er kåret som 'Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022'. Södra har leveret træet til facaderne, og byggeriet har netop fået certificeringen DGNB Platin. Bygherre og entreprenør: Thybo. Arkitekt og rådgivende ingeniør: Tegnestuen Arken.

10.000 m2 Svanemærket og 100 % PEFC certificeret ThermoWood® fra Södra pryder det smukke og indbydende bofællesskab ved Odder.

På grunden ved Odder skulle der ifølge lokalplanen have ligget et ordinært parcelhuskvarter, men ildsjæle havde en idé om at bygge et bæredygtigt bofællesskab i træ. Det satte gang i et spændende firkløver mellem ildsjælene, Odder Kommune, Tegnestuen Arken og Thybo Ejendomsudvikling.

Bofællesskabet Kløverbakken er netop blevet indviet, det har fået DGNB Platin certificering og er blevet kåret som Årets Bæredygtige Træbyggeri. Det har ikke været let at realisere de smukke træhuse, men historien her viser, at mod, fællesskab og vilje kan skabe en bæredygtig landsby i Svanemærket og 100 % PEFC certificeret træ.

Ægteparret Trine Varming og Jens Bruun Larsen er to af medstifterne og en del af firkløveret, der fik ændret lokalplanen og banet vejen for bofællesskabet. Derudover var Rikke Billum Christensen også medstifter.

- Vi havde en stor drøm om at skabe et bæredygtigt bofællesskab i træ netop her. Derfor gik vi i dialog med Odder Kommune, og i samarbejde med Levy Dørken fra Arken og Thybo lykkedes det os at ændre lokalplanen i bæredygtighedens favør. Vi blev et firkløver med en fælles vision, vi troede på hinanden, og det var afgørende, fortæller Jens Bruun Larsen, der er medstifter af Kløverbakken.

Det kræver mod at ændre verden

Levy, der er landsbyudvikler og medejer af Arken havde en vision om at skabe en hyggelig landsby med fællesskabet som det bærende fundament. Han opfordrer til at være mere modig og udfordre lokalplaner og udbud for at sikre flere bæredygtige byggerier som Kløverbakken. Og typisk vil et bæredygtigt bofællesskab passe godt ind i en kommunes planer om bæredygtighed.

Ifølge udbudsmaterialet skulle der anvendes materialer med den højest opnåelige certificering inden for DGNB og PEFC. Træet til facaderne er derfor Södras ThermoWood®, der er Svanemærket og 100 % PEFC certificeret.

- Det er ikke nemt at ændre på ting, men det er meget lettere at være modig, når man er sammen. Vi fik ændret 17 parcelhusudstykninger til et bofællesskab for 58 familier med idéen om at bygge en landsby med små snoede og hyggelige veje rundt mellem husene. I gamle dage ville kirken være det naturlige centrum, men her har vi i stedet det store fælleshus, der er beboernes mødested og fællesrum, fortæller Levy.

 

 

 

 

 

 

 

Svanemærket træ, der patinerer smukt

En del af materialerne var givet på forhånd, fordi der i udbudsmaterialet stod, at der skulle anvendes materialer med den højest opnåelige certificering inden for DGNB og PEFC. Facaderne på de 58 huse er derfor Södras ThermoWood®, der er Svanemærket og 100 % PEFC certificeret.

Södras ThermoWood® kræver ingen vedligeholdelse og vil med tiden patinere over i en smuk sølvgrå farve. Den hårdføre sedum på taget fuldender det bæredygtige udtryk.

- Vi fandt hurtigt ud af, at træet skulle patinere smukt og naturligt og samtidig give æstetisk værdi ved at understøtte fornemmelsen ved at bo i en landsby. Desuden har vi gode erfaringer med at bygge i Svanemærket træ, fordi mange gerne vil være fri for kemi i deres bolig, ikke mindst børnefamilier, som der er mange af her. Derfor faldt valget på Svanemærket ThermoWood®, fortæller Levy.

Fra svenske skovfamilier til dansk fællesskab

Södra er, ligesom Bofællesskabet Kløverbakken, baseret på andelstanken og bæredygtige værdier. 51.000 svenske skovfamilier dyrker deres skove ansvarligt i et lukket kredsløb, hvor der er kontrol med hele værdikæden fra frø til færdigt produkt.  

- Det er en smuk tanke, at bæredygtigt træ fra svenske skovfamilier nu pryder et bæredygtigt bofællesskab ved Odder, og at der faktisk er en rød tråd mellem, hvordan de driver skovdrift til, hvordan vi lever her i vores lille bæredygtige fællesskab, slutter Jens Bruun Larsen.

Der er ingen ligusterhække eller tætklippede plæner, for her hersker bynaturen og biodiversiteten. Det bæredygtige træ fra Södra sikrer, at biodiversiteten blomstrer i de svenske skove.

Vil du vide mere om ThermoWood?

Du kan læse mere om vores ThermoWood D212 her