Byg Danmark grønnere med CLT fra Södra

Den grønne omstilling fra stål og beton til træ har for alvor taget fart indenfor byggeriet.


Södra har leveret CLT til mange forskellige byggerier, blandt andet Kilströmskaj i Landskrona i Sverige.
 

Nu skal de bærende CLT-konstruktioner med på vognen, og derfor udvider svenske Södra nu deres CLT-produktion, så Södra nu også bliver leverandør til det danske marked. Det giver nye muligheder for at skabe et stærkt og grønt fundament for den danske byggebranche.

For at opsummere bare nogle af fordelene ved CLT, så er det krydslimede træ et både stærkt og meget bæredygtigt byggemateriale. Det er også klimavenligt, fordi produktionen på ingen måde er CO2-belastende som for eksempel ved fremstillingen af betonelementer, og fordi du kan skære omkring 80 % af lastbiltransporten væk grundet mindre vægt og bedre muligheder for at pakke lasten. Derudover er nøjagtigheden helt nede på 1-2 mm, byggetiden er hurtigere, og på det arbejdsmiljømæssige plan er en CLT-byggeplads mere behagelig at være på grundet væsentligt mindre støj, nemmere håndtering af de lettere byggeelementer – og en dejlig duft af træ.

Med de fordele i værktøjskassen bliver det fremover muligt at få leveret CLT fra Södra, der nu går ind på det hastigt voksende marked. Her bliver markedschef Kenny Holm ansvarlig for området.

- Vi er kommet langt i vores bæredygtige omstilling i Södra, og vi kan se en enorm interesse for CLT. Derfor er det selvfølgelig interessant, at man i Danmark nu kan få CLT fra os, for vi har både en stor viden på området og kan tilbyde en sikker og kort transport fra Varberg i Sydsverige, hvor produktionen foregår. Det styrker både leveringssikkerheden, økonomien og tæller ned på klimakontoen, fortæller markedschefen.

Danmark første skridt i en europæisk lancering

Selvom Södra måske ikke klinger så velkendt i Danmark endnu, så er det en anden sag i Sverige, hvor milliardvirksomheden tæller blandt de største af sin art. Lanceringen af CLT i Danmark er første skridt i en europæisk lancering, hvor Danmark bliver brohoved til Europa. Med til strategien hører, at Södra har bygget sin egen fabrik til storproduktion af CLT. Det er også herfra, at de danske ordrer vil blive produceret.  

Værdifuld og bæredygtig rådgivning

- I ethvert større CLT-byggeprojekt er Södras viden og rådgivning værdifuld før, under og efter processen, og vi har typisk en tæt dialog med både bygherrer og arkitekter for at dele vores viden om trækonstruktioner samt CLT’ens muligheder og begrænsninger. Vi kigger naturligvis også på, hvor vi kan optimere projektet og sikre en konkurrencedygtig pris, så vi er med fra projektidé til færdigt byggeri, siger Kenny Holm.

Vartegn i Landskrona

Södra har leveret CLT til mange forskellige byggerier, blandt andet Kilströmskaj i Landskrona i Sverige. Det unikke projekt fremhæver mulighederne for at bygge i træ i flere etager, og her er det en seksetagers bygning samt to fireetagers bygninger, der pryder kajen som et smukt vartegn. Kilströmskaj er tegnet af Wingårdhs Arkitektkontor og opført af JSB Construction.

Læs mere om Södras projekter

Du kan læse meget mere om Södras bæredygtige CLT løsninger her

Kontaktperson i Danmark er markedschef Kenny Holm:
Telefon: 2384 4358
urban.blomster@sodra.com

For yderligere spørgsmål
Kontakt markedsdirektør for Södra Building Systems i Sverige, Urban Blomster:
Telefon: 0046 0706-83 77 85
urban.blomster@sodra.com