Det er nemt at gøre noget godt for biodiversiteten – du skal bare vide, hvor træet kommer fra

Jo mere træ du bruger i byggeriet, des bedre er det for biodiversiteten. Det er nemlig off-site, du virkelig kan gøre noget godt for naturen og styrke dens mangfoldighed. Derfor skal du kun købe træ, du ved, hvor kommer fra, lyder det gode råd i artiklen.

Södras over 53.000 skovejere ejer tilsammen et skovområde på 21.000 km2 i Sydsverige, det svarer til halvdelen af Danmarks areal. De er en vigtig brik, der bidrager til både klimaet og en af Sveriges allerstørste industrier.

Vi kan gøre endnu mere for naturen og biodiversiteten, når vi bygger. Det handler bare om at træffe ansvarlige valg i værdikæden, for det er off-site i skoven, der hvor vi henter træet, at vi virkelig kan gøre en forskel.

Hensynet til biodiversiteten står heldigvis højt på agendaen, når progressive byggeprojekter skyder op. Bynatur bliver tænkt naturligt ind i de nære omgivelser, og ligusterhække og tætklippede græsplæner må lade livet. Men det kan blive endnu bedre, for det er off-site i skovdriften, at biodiversiteten virkelig har betydning og kan styrkes. Som bygherre, entreprenør eller arkitekt har du derfor en vigtig rolle i at sikre de rigtige valg, så træet, der bliver brugt i byggeriet, gavner og styrker biodiversiteten i de skove, det stammer fra.

At arbejde med sin skov og hele tiden vide, at den en dag skal gives videre til næste generation, kræver omtanke og omsorg.

Tjek stamtræet

– Det er egentlig meget enkelt. Du skal købe træ, du ved, hvor kommer fra, når du bygger og samtidig gerne vil gøre noget godt for naturen. Det handler om at kigge hele værdikæden grundigt igennem, så du kan tage ansvarlige valg på naturens præmisser, siger direktør Frank Larsen fra Södra i Danmark.

Södra er et kooperativ med godt 52.000 svenske skovbønder som ejere. De forædler deres skove til blandt andet savet og høvlet træ til træindustrien, CLT byggesystemer og fremstilling af papir- og tekstilmasse. Södra har 3.000 medarbejdere og ejer syv moderne savværker, der årligt håndterer over 2 millioner m3 træ. Det gør Södra til en af Europas største leverandører af træ til byggeriet.

For hvert træ vi fælder, genplanter vi op til otte. Det er en langsigtet og ansvarlig investering, som de næste generationer først kan høste om 50-60 år.

Södras PEFC-certificering holder skovene frodige

Biodiversitet og ansvarlig skovdrift er en naturlig del af Södras DNA. Alt træ, der leveres til danske byggerier, er fra bæredygtige PEFC-certificerede skove, og det er din garanti for, at det træ du bruger. er med til sikre biodiversiteten i de store svenske skove. De bliver drevet ud fra standarder, der værner om skovens økosystemer og en stor artsmangfoldighed. Her spiller planlægningen af skovdriften en afgørende rolle for naturbeskyttelsen og PEFC-certificeringen.

– Biodiversitet er en del af vores kredsløb, så vi har særlige krav til pleje, afdrift, beplantning og foryngelse for at passe på flora og fauna både over og under jorden. I skovdriften værner vi om nøglebiotoper, kulturmærker og andre værdier, og planlægningen sker i tæt samarbejde med de enkelte skovfamilier, for det er trods alt dem, der kender deres skov bedst, fortæller Frank Larsen.

Vores skove bliver drevet ud fra standarder, der værner om skovens økosystemer og en stor artsmangfoldighed.

Lad stubbene stå og dødt ved ligge

Når man som Södra driver skovdrift i harmoni med naturen, er det ikke tilfældigt, hvad der står tilbage efter en afdrift. Ved for eksempel at lade stød stå i forskellige højder og efterlade dødt ved sikres næring til bakterier, svampe og insekter, der så igen giver næring til blandt andet fugle. Södra ser også på, hvor det giver mening at lade små klynger af træer stå, som kan vokse sig store og gamle, mens rækker af småtræer og buske danner læhegn og skjul for vildtet. Udvalgte træer får lov til at vokse op som solitære for at sikre mangfoldigheden i skoven.

– At arbejde med sin skov og hele tiden vide, at den en dag skal gives videre til næste generation, kræver omtanke og omsorg. Vores medlemmer både arver skoven fra deres forældre og låner den af deres børn, og vi stræber sammen efter at få størst mulig værdi ud af skoven og få værdien til at vokse. Det kræver åbenhed og ydmyghed, og at vi udvikler os. Over tid og hele tiden, slutter Frank Larsen.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvad vi i Södra gør for at passe godt på vores natur og styrke den bæredygtige skovdrift, så kan du læse meget mere her.

Scroll to Top