Facaderne i cedertræ byder velkommen som et blødt kram

Bagsværd Observationshjem har gennemgået en omfattende renovering og opdatering, der sikrer de bedste rammer for udsatte børn og deres familier. Resultatet er organiske former beklædt i cedertræ, der byder velkommen som et blødt og varmt favntag.


 

Det nybyggede havehus er beklædt med Södras cedertræ, der med sin smukke glød udstråler varme og tryghed. Facadetræet er 100 % PEFC-certificeret, knastren 2 clears-only. Bygherre: Landsforeningen LIVSVÆRK. Entreprenør: Jakon. Arkitekt: JAJA Architects. Tømmerhandel: Knud Larsen A/S.
Cedertræ er bekosteligt, og Södra har hjulpet med at optimere leverancen for at undgå spild

Med sine runde hjørner smyger det smukke cedertræ fra Södra sig elegant om det nybyggede havehus på Bagsværd Observationshjem. Det ligger med udsigt til Bagsværd Sø og går med sine organiske former i ét med de naturskønne omgivelser.

– Den nye tilbygning supplerer den eksisterende villa med en lang række funktioner, og for bygherren har det været vigtigt, at de fysiske rammer aktivt understøtter behandlingsindsatsen og fremmer børnenes trivsel og udvikling. Arkitektonisk har vi fokuseret på, at villaen fremstår unik, og havehuset adskilles derfor bevidst ved at nedbrydes i skala og smyge sig ind i det skrånende terræn, fortæller arkitekt Martin Østrup-Møller fra JAJA Architects.

Cedertræ er smukt at se på, og det skal ikke vedligeholdes. Med tiden vil det patinere over i en smuk, sølvgrå nuance

Runde hjørner skaber bedre mikroklima

Facaden i cedertræ spiller en væsentlig rolle i det unikke udtryk med de runde hjørner, der både giver byggeriet karakter og har en vigtig funktion. Detaljerne ved tagudhængets hjørner er løst i samarbejde med entreprenøren, hvor cedertræsbrædderne er opslidset og bukket for at opnå en sammenhængende kant på udhænget.

– De runde hjørner bidrager til, at opholdsarealerne opnår et mere behageligt mikroklima ved at mindske vindpåvirkning sammenlignet med traditionelle rette hjørner. For at give et ensartet udtryk hele vejen rundt, er der brugt smallere cedertræsbrædder om hjørnerne, forklarer Martin Østrup-Møller.

Der er brugt smallere cedertræsbrædder om hjørnerne for at give et ensartet udtryk hele vejen rundt om bygningen. Træfacaden er brandimprægneret med Södras C260, der ikke udvaskes.

Cedertræ i eksportkvalitet uden vedligeholdelse

Södra har leveret facadebeklædningen, der er 100 % PEFC-certificeret cedertræ, knastren 2 clears-only, hvilket er cedertræ i bedste eksportkvalitet. Træet er leveret imprægneret med Södras brandhæmmende middel C260.

– Cedertræ er smukt at se på, men det har også andre fortræffeligheder, for det skal ikke vedligeholdes. Ved byggerier som det her ville det være en stor post på budgettet, men de penge kan altså spares, og det er selvfølgelig en stor fordel for bygherren. Facaden passer bare sig selv, og cedertræet vil med tiden patinere over i en smuk, sølvgrå nuance, fortæller Michael Phillipsen fra Södra.

Et byggeri med store visioner

Det er Landsforeningen LIVSVÆRK, der er bygherre, og der ligger store ambitioner bag det unikke byggeri. Udover at skabe fleksible og trygge rammer, så skulle havehuset bygges så klimaansvarligt som muligt. Det er derfor bygget efter den frivillige bæredygtighedsklasse i BR18, hvor kravet om at komme under 8 kg CO2-ækvivalenter per m2 per år er nået ved at bruge mest muligt træ i byggeriet, blandt andet med konstruktionen i CLT-elementer og facadebeklædningen i cedertræ.

I den gode sags tjeneste

LIVSVÆRKs renovering af Bagsværd Observationshjem er blevet realiseret med støtte fra blandt andet Realdania og Den A.P. Møllerske Støttefond. For parterne har det været vigtigt at styrke et socialfagligt arbejde og sikre et trygt og pædagogisk miljø omkring familier i sårbare situationer.

Der er brugt smallere cedertræsbrædder om hjørnerne for at give et ensartet udtryk hele vejen rundt om bygningen. Træfacaden er brandimprægneret med Södras C260, der ikke udvaskes.

Vejen til målet er et tæt samspil

For Södra har det været spændende at levere cedertræet til havehuset, fordi unik arkitektur typisk stiller store krav til materialer, levering og logistik. Der er blandt andet leveret planker på over 7 meter og med et bekosteligt materiale som cedertræ er det vigtigt at udnytte træet bedst muligt for at undgå spild. Det har krævet tillid og et tæt samarbejde.

– Det er en stor tilfredsstillelse, når vi bliver taget med på råd og både kan bidrage med kvalitetsmaterialer og vores viden. Sådan har det været her, og det gør mig da stolt, at vi kan tage en lille del af æren for det meget smukke resultatet, slutter Michael Phillipsen.

Scroll to Top