Den nye studieby på DSB’s gamle rangerterræn er beklædt med ubehandlet træ for at sikre den bæredygtige grundidé.
De første tanker kredsede om genbrugstræ, men utilstrækkelig teknisk dokumentation af brandsikkerheden gjorde, at bygherre var ved at droppe træbeklædning. Södras overbevisende dokumentation af brandsikkerheden sikrede, at Københavns største boligbyggeri med træbeklædning alligevel blev realiseret.
Når CPH Village Vesterbro står færdigbygget, har 184 studerende fået nøglerne til deres nye bolig i unikke omgivelser. DSB’s gamle område midt i København er i gang med en stor forvandling, og bæredygtigheden er i fokus.
”For os er det vigtigt at finde en måde at bygge, bo og leve på, så der er økologisk råderum til alle mennesker på planeten. Det handler først og fremmest om at bygge mindre for at spare på miljø-aftrykket. Så kigger vi på, hvilke materialer, der er miljøvenlige – gerne CO2-neutrale og allerhelst CO2-positive, og så er det oplagt at bruge træ,” fortæller direktør og medejer Frederik Noltenius Busck.
Ordentlig dokumentation sikrede træbeklædning
Med blot 20 m2 per person er visionen om at ’bo godt småt’ til fulde opnået. De ydre rammer er smukt pakket ind i 9.000 m2 ubehandlet facadebeklædning, der er brandimprægneret med Södra C260 Xteriør. Imprægneringen er omgivet af polymerer, så det binder sig til træet, og derfor ikke kan udvaskes som eksempelvis en imprægnering baseret på salte.
”Vi havde en idé om, at husene skulle beklædes med genbrugstræ, men vores entreprenør kunne ikke stå inde for dokumentationen om brandimprægnering. Derfor forhørte de sig om en anden løsning hos Södra, som de havde gode erfaringer med. Det kom meget bag på os, at den slags dokumentation er så uigennemskuelig,” fortæller projektudvikler Magnus Emanuel, der i dag er glad for den løsning og rådgivning, de fik.
Den vurdering kan Jørgen Geel, teknisk chef og specialist i brandimprægnering i Södra, kun bakke op om.
”Der er alt for mange eksempler på, at dokumentationen er mangelfuld og ikke lever op til byggeriets krav. I det her tilfælde ville brandimprægneringen blive udvasket, hvilket mildest talt er uforsvarligt. Meget dokumentation er simpelthen ikke det papir værd, som den er skrevet på, så du skal selv i gang med at undersøge dokumentation og krav eller få professionel rådgivning, hvis du vil være helt sikker. Og der er man selvfølgelig meget velkommen til at kontakte Södra,” slutter Jørgen Geel.
Du kan læse mere om vores C260 Xteriør brandimprægnerede træ til facader her